RK Slovenije
Območno združenje Šmarje pri Jelšah

Tel:03/818 65 80, 818 65 81, 051 687 347
E-mail: smarje.ozrk@ozrks.si

Sekretarka: Mirjana Zoretič                                                                                                                                  Strokovna sodelavka: Andreja Čokl
 

TRR: SI56 6100 0001 6073 732 Delavska hranilnica
 

Upravljanje piškotkov

Prostovoljke in prostovoljci so imeli v letu 2010 veliko dela

Četrtek, 23. december 2010

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah je v letu 2010 družinam in posameznikom v socialni stiski pomagalo na različne načine. Namenjalo jim je hrano, higienske potrebščine, oblačila in obutev, v hudi stiski pa tudi enkratne denarne pomoči.

V letu 2010 smo materialno ogroženim prebivalcem občin Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah razdelili 72 ton živil in 4 tone pralnega praška.. Prejeli so 1647 prehranskih paketov in 1347 zavitkov pralnega praška. Denar za pakete je Rdeči križ zbral z dobrodelno akcijo Lepo je deliti, nekaj pa jih je financiral s sredstvi FIHO. Poleg tega smo jim namenili še 22 512 litrov mleka, 13 490 kg testenin, 9 620 kg moke, 6 890 kg riža in 1 680 kg sladkorja - vse to iz intervencijskih zalog Evropske unije. Občani v veliki materialni stiski so od Rdečega križa prejeli tudi enkratne denarne pomoči v skupni vrednosti 15 600.00 evrov, največ za plačilo položnic in nakup šolskih potrebščin. Sokrajanom, ki se z lastnimi prihodki težko preživljajo, so finančno pomagale tudi krajevne organizacije Rdečega križa.

Prostovoljkam in prostovoljcem Rdečega križa, ki so v letu 2010 razdeljevali hrano sokrajanom v socialni stiski, jih obiskovali in zanje pripravljali srečanja starejših občanov ali jim pomagali kako drugače, se zahvaljujemo za njihovo požrtvovalnost in solidarnost, v novem letu pa jim želimo veliko zdravja in osebne sreče ter da bi še naprej opravljali dobra dela.
 

Podeli:

Na Debelem rtiču letos brezplačno letovalo 34 otrok

Četrtek, 23. december 2010

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah je letos brezplačno letovanje na Debelem rtiču omogočilo 34 otrokom iz družin v socialni stiski. Čez leto je sedem dni na morju preživelo 24 osnovnošolcev, deset otrok iz občin Obsotelja in Kozjanskega pa bo v mladinskem letovišču Rdečega križa letovalo med novoletnimi počitnicami. V prvi polovici januarja 2011 pa bo za teden dni na Debeli rtič odpotovalo še pet starejših občank, ki si zaradi nizkih pokojnin same ne morejo privoščiti počitnic.

Podeli:

Donacija podjetja Jagros v vrednosti 5000,00 evrov štirim družinam in posameznikom v socialni stiski

Sreda, 22. december 2010

Podjetje Jagros, tednik Rogaške novice in Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah so skupaj izpeljali dobrodelno akcijo, v kateri je podjetje Jagros dvema družinam in dvema posameznikoma v socialni stiski namenilo pomoč v skupni vrednosti 5000,00 evrov.

Direktor podjetja Jagros Franc Jager je donacije prejemnikom, ki jih je predlagal Rdeči križ, izročil v sredo, 22. decembra, v prostorih OZ RK Šmarje pri Jelšah. Družina Pavlovič iz občine Rogatec, Franc Šket iz občine Rogaška Slatina in Marija Vračun iz občine Podčertek bodo z darovanim denarjem kupili gradbeni material za ureditev kopalnic, sedemčlanski družini Hajra iz občine Šmarje pri Jelšah pa bo donacija prišla še kako prav pri plačilu položnic.

Podeli:

Izkupiček dobrodelne akcije Drobtinica - 530 šolskih kosil za otroke iz družin v socialni stiski

Sreda, 20. oktober 2010

Izkupiček dobrodelne akcije Rdečega križa Drobtinica, ki je v soboto, 16. oktobra 2010, potekala v Šmarju pri Jelšah, znaša 919,00 evrov. Učencem osnovne šole Šmarje pri Jelšah iz družin v socialni stiski bomo tako lahko plačali 530 šolskih kosil. Pecivo, kruh, mlince in rezance se za akcijo prispevale prostovoljke Rdečega križa s Kristan vrha, iz Mestinja, Šmarja pri Jelšah in Zibike, društvo Gaja iz Rogaške Slatine ter društvi žena Rogatec in Donačka Gora, kruh pa tudi Mercator ter pekarne Gratis, Duh in Pekarna stara.

Podeli:

Aktivnosti za pridobivanje novih krvodajalcev

Ponedeljek, 27. september 2010

Četrtek, 23. septembra 2010, je bil pri Območnem združenju Rdečega križa Šmarje pri Jelšah v znamenju krvodajalstva. V Rogaški Slatini je dopoldne potekala krvodajalska akcija, ki se je udeležilo 93 darovalcev krvi.

Obiskali smo tudi Šolski center Rogaška Slatina, kjer smo dijakom četrtega letnika predstavili pomen krvodajalstva za povrnitev zdravja bolnim in poškodovanim ljudem ter dijake povabili na krvodajalsko akcijo, ki bo v četrtek, 30. septembra, prav tako v Rogaški Slatini. Na predstavitvi sta sodelovala strokovni sodelavec RKS Boštjan Novak in predstavnik Transfuzijskega centra Celje Damjan Škorc.

Podeli:

Za nakup šolskih potrebščin več kot 5 tisoč evrov

Četrtek, 16. september 2010

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah in krajevne organizacije RK so v letu 2010 za nakup šolskih potrebščin osnovnošolcem iz družin v socialni stiski prispevali 5400,00 evrov. Denarno pomoč za nakup potrebščin je prejelo 148 otrok, kar je bistveno več kot lani. Število družin, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec, je namreč vse več. Pomanjkanja ne čutijo le brezposelni, pač pa tudi družine, kjer imajo starši minimalne plače. Zato na Rdeči križ prihaja tudi veliko prošenj za plačilo položnic. Do konca avgusta letos je tako šmarski Rdeči križ za enkratne denarne pomoči družinam in posameznikom v socialni stiski, invalidom in tistim, ki so jih prizadeli požari, namenil 9000,00 evrov. O dodelitvi pomoči območnega združenja odloča odbor Solidarnostnega sklada, o dodelitvi pomoči iz sredstev krajevnih organizacij RK pa krajevni odbori.

Podeli:

Brezplačne poletne počitnice na morju za 15 otrok

Torek, 24. avgust 2010

V mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Debeli rtič od 21. do 28. avgusta 2010 letuje osem osnovnošolcev iz družin v socialni stiski. Sedem otrok je na morju teden dni preživelo že julija, enajst pa februarja. Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah omogoča brezplačno letovanje šolarjem, ki sicer zaradi pomanjkanja denarja ne bi mogli na morje. Otroci se pod budnim očesom vzgojiteljev učijo plavanja ter se udeležujejo animacijskih in ustvarjalnih delavnic.

Podeli:

Osnovnošolcem pomoč za šolske potrebščine, brezposelnim za položnice

Četrtek, 17. junij 2010

Osnovnošolcem iz družin v socialni stiski bo Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah tudi letos pomagalo pri nakupu šolskih potrebščin, 16 otrokom pa bo omogočilo brezplačne počitnice v mladinskem letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču.

Družinam z otroki, ki se težko prebijajo z meseca v mesec, na Rdečem križu že sicer namenjamo veliko pozornost. Pomoč potrebujejo zlasti poleti, ko njihovi družinski proračuni ne zmorejo stroškov za letovanje bolehnih otrok in nakup šolskih potrebščin. Okoli 100 šolarjem iz občin Obsotelja in Kozjanskega bomo zato sofinancirali nakup šolskih zvezkov in knjig. Razdelili jim bodo denarno pomoč v skupni vrednosti 3700,00 evrov. V drugi polovici julija bomo s sedemdnevnimi brezplačnimi počitnicami na morju razveselili osem osnovnošolcev, v drugi polovici avgusta pa še osem. Kjer je stiska še posebej huda, bodo s svojimi sredstvi priskočile na pomoč tudi krajevne organizacije Rdečega križa.

Posebej ranljiva skupina prebivalstva so brezposelne osebe. Šmarski Rdeči križ jim namenja pomoč v hrani, družinam in posameznikom, ki jih je izguba dela spravila v velike finančne težave, pa daje tudi enkratno denarno pomoč v obliki plačila položnic. Samo brezposelnim bomo letos namenili za 2200,00 evrov denarnih pomoči, vsaj dvakrat toliko pa še drugim materialno ogroženim prebivalcem, zlasti družinam z minimalnimi plačami, invalidom in upokojencem z nizkimi pokojninami.

 

Podeli:

'Solidarnost je naša vrlina' – prireditev za krvodajalce v Šmarju pri Jelšah

Četrtek, 13. maj 2010

Ob Tednu Rdečega križa je Območno združenje RK Šmarje pri Jelšah v sredo, 12.maja 2010, pripravilo prireditev 'Solidarnost je naša vrlina'. V šmarskem kulturnem domu smo izročili priznanja 128 krvodajalcem, ki so dosegli okroglo število darovanj krvi. Posebno zahvalo je prejel Rudi Strašek (slika) s Kristan Vrha, ki je kri daroval 145-krat. Zahvalili smo se tudi krvodajalcem, ki z dopolnjenim 65 letom končujejo dolgoletni krvodajalski staž.

Udeleženci prireditve so si lahko ogledali razstavo risb na temo Rad pomagam drugim, ki so jih narisali malčki iz otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah. Krvodajalski večer sta s kulturnim programom oplemenitili vokalna skupina Freya iz Šmarja pri Jelšah in pevska skupina Rdečega križa Veseli črički s Sv. Štefana (slika).

Poleg predstavnikov občin in Transfuzijskega centra Celje sta se prireditve udeležila tudi generalni sekretar Rdečega križa Slovenije mag. Janez Pezelj in članica Glavnega odbora RKS Marta Šmalc. Generalni sekretar se je krvodajalcem zahvalil za njihovo solidarnost in človekoljubnost, med drugim pa je spregovoril še o pomenu humanitarne dejavnosti, ki jo Rdeči križ tudi v kriznih časih opravlja dobro.

Podeli:

Vabilo krvodajalcem

Petek, 7. maj 2010

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah vabi sedanje in nekdanje krvodajalce na prireditev z naslovom 'Solidarnost je naša vrlina' - v sredo, 12. maja 2010, ob 19. uri, v kulturni dom Šmarje pri Jelšah. S prireditvijo se želimo zahvaliti vsem, ki s plemenitimi dejanji drugim pomagate ohranjati zdravje, krvodajalcem z okroglim številom darovanj krvi pa bomo izročili priznanja. Kulturni program bosta izvedli vokalna skupina Freya iz Šmarja pri Jelšah in pevska skupina Rdečega križa Veseli črički s Sv. Štefana. Ob koncu bo družabni klepet.

Podeli:

Prehranski paketi za delavce Bohor Lesa Mestinje

Petek, 7. maj 2010

Delavcem Bohor Lesa Mestinje, ki so zadnjo plačo prejeli februarja in menijo, da bi njihovo agonijo končal stečaj podjetja, je Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah 4. maja 2010 izročilo prehranske pakete in pralni prašek. Sicer pa je šmarski Rdeči križ letos do konca aprila občanom v socialni stiski iz občin Obsotelja in Kozjanskega razdelili 691 prehranskih paketov in 24 ton živil iz intervencijskih zalog Evropske unije. Območno združenje Rdečega križa in 25 krajevnih organizacij RK družinam in posameznikom v posebej hudi socialni stiski z manjšimi zneski pomaga tudi pri plačilu položnic.

Podeli:

V Šmarju pri Jelšah regijsko tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči

Četrtek, 15. april 2010

Regijskega tekmovanja, ki je v sredo, 14. aprila, potekalo v Šmarju pri Jelšah, se je udeležilo 11 ekip, in sicer iz osnovnih šol Nazarje, Prebold, Vojnik, Zreče, Šmarje pri Jelšah, osnovne šole Blaža Kocena Ponikva, osnovne šole Marjana Nemca Radeče in II. osnovne šole Rogaška Slatina. Ekipe so pokazale veliko praktično znanje, vse, kar so se šolarji naučili o oskrbi poškodovancev, pa jim bo prišlo prav, če bodo morali kdaj v resnici pomagati ponesrečencu.Udeležencem je za uspešen nastop na tekmovanju čestital in jim podelil priznanja župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš.

Zmagala je ekipa osnovne šole Šmarje pri Jelšah, ki se bo 8.maja udeležila državnega tekmovanja na Debelem rtiču. Drugi so bili osnovnošolci iz Zreč, tretji pa iz Vojnika.
 

Podeli:

"PA BO POMLAD PRIŠLA" - izjemno uspešna dobrodelna akcija v Kozjem

Torek, 30. marec 2010

V Kozjem je v nedeljo, 28. marca, potekal dobrodelni koncert, ki sta ga organizirala krajevna organizacija Rdečega križa Kozje in občina Kozje. Dvorana gasilskega doma v Kozjem je pokala po šivih, saj so obiskovalci vedeli, da bodo z nakupom vstopnice pomagali soobčanu v stiski. Izkupiček koncerta, ki znaša 7.700,00 evrov, bodo izročili Janku Strnadu iz Zdol pri Kozjem, ki je v prometni nesreči izgubil nogo. Povratek v normalno življenje mu lahko omogoči le kakovostna proteza, ki pa stane najmanj 30.000,00 evrov. Ker družina Strnad tolikšnega stroška ne zmore, so priskočili na pomoč ljudje odprtih rok.

Že pred dobrodelnim koncertom so se namreč sredstva za nakup proteze zbirala na računu OZRK Šmarje pri Jelšah. Podjetja in posamezniki iz vseh koncev Slovenije ter krajevne organizacije Rdečega križa, ki delujejo pod okriljem OZRK Šmarje pri Jelšah, so se izjemno izkazali, saj so doslej skupaj darovali 11.500,00 evrov. Ker donacije še prihajajo, so organizatorji z Marjanom Marinškom na čelu prepričani, da bodo lahko Janka Strnada razveselili z več kot 20.000,00 evri.

Podeli:

Brezplačne zimske počitnice za 11 otrok

Ponedeljek, 22. februar 2010

Enajst otrok iz občin Obsotelja in Kozjanskega bo zimske počitnice preživelo v mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa na Debelem rtiču, pet šolarjev pa je bilo tam že med novoletnimi počitnicami. Brezplačna letovanja Rdeči križ organizira za otroke iz družin v socialni stiski. Večja skupina osnovnošolcev bo za teden dni odpotovala na morje tudi poleti, jeseni leta 2010 pa bo Območno združenje RK Šmarje pri Jelšah letovanje omogočilo še nekaj starejšim osebam, ki si zaradi nizkih prejemkov same ne bi mogle privoščiti oddiha v zdravilišču.

Podeli:

V Šmarju pri Jelšah novinarska konferenca Rdečega križa Slovenije

Ponedeljek, 22. februar 2010

Na sedežu OZ RK Šmarje pri Jelšah je v četrtek, 17. februarja 2010, potekala novinarska konferenca, na kateri so Rdeči križ Slovenije in območna združenja Rdečega križa iz celjske regije predstavila svoje delo. Generalni sekretar RKS Janez Pezelj je med drugim povedal, da se Rdeči križ dobro odziva na težke socialne razmere. Samo leta 2009 je na humanitarna organizacija pomagala 135 tisoč družinam v socialni stiski. Tudi letos bo vodila dve dobrodelni akciji. Z akcijo Lepo je deliti bo zbirala sredstva za prehranske pakete. Marca bodo vsa gospodinjstva prejele položnice, s prošnjo, naj darujejo za ljudi v socialni stiski. Poleti pa bo potekala tradicionalna akcija Peljimo jih na morje, v kateri bo skušala zbrati čimveč denarja za letovanja otrok in starostnikov iz socialno šibkih okolij. Sekretarji območnih združenj RK iz celjske regije pa so poudarili, da se število ljudi, ki trkajo na vrata Rdečega križa in prosijo za pomoč, tudi v letu 2010 povečuje.


Generalni sekretar RKS Janez Pezelj se je sestal tudi z županom občine Šmarje pri Jelšah Jožetom Čakšem. Pogovarjala sta se o oblikovanju ekipe prve pomoči Rdečega križa, ki naj bi nastala v sodelovanju z vsemi šestimi občinami Obsotelja in Kozjanskega. Generalni sekretar se je občinam zahvalil tudi za dobro sodelovanje z območnim združenjem RK Šmarje pri Jelšah.
 

Podeli:

Rekordno leto 2009 na področju krvodajalstva

Sreda, 6. januar 2010

Krvodajalci iz občin Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah so se v letu 2009 izjemno izkazali. Kri so darovali 1655 - krat. To je najboljši rezultat v zadnjem desetletju. Leta 2001 smo na našem območju zabeležili 1494 odvzemov krvi, leta 2002 jih je bilo 1470, leta 2003 pa 1510. Naslednjih nekaj let je število krvodajalcev nekoliko upadalo, leta 2008 pa se je spet povzpelo, saj smo našteli 1551 odvzemov krvi. Rezultat leta 2009 pa je v primerjavi s prejšnjim letom boljši še za 7 odstotkov. Ker smo ga zabeležili v slabih gospodarskih razmerah, je vreden toliko več. Pove nam, kako zelo solidarni so naši krvodajalci. Njihovo število se ni zmanjšalo, čeprav so šla nekatera podjetja v stečaj in so se redni krvodajalci razpršili na različne konce. Nasprotno, v letu 2009 se je na novo za darovanje krvi odločilo 76 občanov.
 

Vsem krvodajalcem se zahvaljujemo za njihovo nesebičnost in pripravljenost, da darujejo kri za vse tiste, ki jo potrebujejo ob posegih v bolnišnici. Na Območnem združenju Rdečega križa Šmarje pri Jelšah in v Transfuzijskem centru Celje si želimo, da bi tudi v letu 2010 opravljali najbolj plemenito dejanje med vsemi dejanji. Pričakujemo vas na krvodajalskih akcijah, katerih program za leto 2010 je objavljen tudi na tej spletni strani.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Šmarje pri Jelšah