Rdeči križ opravi vse več nalog

Delovno predsedstvo

Delovno predsedstvo

Predsednik Vladimir Kamenšek

Predsednik Vladimir Kamenšek

Prejemnice priznanj

Prejemnice priznanj

Revščina, socialna izključenost, osamljenost, bolezen, depresije. Vse to so težave premnogih ljudi, s katerimi se na Rdečem križu, območnem združenju Šmarje pri Jelšah, intenzivneje spopadamo v zadnjih letih. O delu v obdobju 2012 – 2015 smo poročali na programsko-volilnem zboru članov.

Pretekla leta za humanitarne organizacije nikakor niso bila enostavna. Porast stisk je prisoten tudi v šmarskem okolju in posledično humanitarcem prinaša več dela. Na Rdečem križu – Območnem združenju Šmarje pri Jelšah smo v zadnjih štirih letih za pomoč ljudem v stiskah namenili 172 ton živil, 20 ton prehranskih paketov ter 9 ton pralnega praška in higienskih potrebščin. Vse več je tudi prejemnikov denarnih pomoči, s katerimi prosilcem pomagamo pri plačilu položnic za nujne življenjske potrebščine in tistih, ki prosijo za pomoč pri urejanju dostojnih bivanjskih prostorov. V zadnjem štiriletnem obdobju smo za to namenili okoli 142.000 evrov. Vrzel vse večjega povpraševanja po materialni pomoči ter upada sredstev od izvajanja javnih pooblastil skušamo zapolnjevati tudi z rednimi in priložnostmi dobrodelnimi akcijami, v katerih zbiramo sredstva za pomoč ob nesrečah, pomoč za plačilo toplih šolskih obrokov za socialno ogrožene učence osnovnih šol, plačilo šolskih potrebščin ter druge materialne dobrine.

Zadovoljni smo z izvajanjem programov, namenjenih izboljšanju kakovosti življenja ranljivih skupin prebivalcev, zmanjšanju socialne izključenosti in razvijanju solidarnosti. Okoli 300 prostovoljcev 25 krajevnih organizacij redno obiskuje starejše občane, izvajajo medsosedsko in psihosocialno pomoč, z raznimi akcijami spodbujajo solidarnost in osveščajo o preventivni skrbi za zdravje. V tovrstne programe je bilo v zadnjih letih vključenih okoli deset odstotkov prebivalcev Obsotelja in Kozjanskega, prostovoljci so za njih namenili približno 95.000 prostovoljnih ur svojega časa.

Ranljivim skupinam tudi letos pomagali po najboljšim močeh

Tudi v prihodnjem delu območnega združenja in krajevnih organizacij bo v ospredju skrb za blaženje revščine in socialne izključenosti. Na začetku leta so prostovoljci okoli 3.000 upravičencem že razdelili zajetno pošiljko živil, do konca leta naj bi sledile še tri. Poleti bomo pomoč pri plačilu šolskih potrebščin namenili okoli 200 šolarjem, oktobra bodo prostovoljke spet pripravile dobrodelno akcijo Drobtinica. Pričakujemo, da bomo lahko z izkupičkom plačali okoli 1.500 šolskih obrokov. Po spomladanskem letovanju starostnikov v zdravilišču na Debelem rtiču, bodo poleti in jeseni lahko morske užitke doživeli še otroci. Konec julija bomo zdravstveno letovanje na Debeli rtič popeljali 85 otrok, poleti in jeseni pa bo preko Rdečega križa na morju letovalo 20 otrok iz socialno ogroženih družin.

Dolgoletni in zaslužni prostovoljci prejeli priznanja

Veseli smo, da lahko na zboru članov ob prisotnosti zastopnikov krajevnih organizacij, prostovoljcev in gostov, podelimo priznanja našim prizadevnim prostovoljcem, ki že vrsto let izpolnjujejo humanitarna načela mednarodnega gibanja Rdečega križa. Zahvale območnega združenja so za dolgoletno in požrtvovalno delo prejeli Hermina Bobek iz Rogaške Slatine, Alenka Plevnik z Buč in Marija Vodušek z Donačke Gore. S priznanji smo se zahvalili prostovoljki KORK Zagorje Nežiki Centrih, prostovoljki KORK Mestinje Antoniji Došler ter Katarini Tadina, prostovoljki iz Kostrivnice. Denarno nagrado je prejela KORK Šmarje pri Jelšah. Namenili jo bodo za ureditev skladišča rabljenih oblačil in obutve, ki ga obiskujejo uporabniki s celotnega šmarskega območja. Za petdesetletno delovanje v vrstah Rdečega križa je bronasti znak Rdečega križa Slovenije  prejela Jožefa Kozole iz Zibike.

Prejemniki priznanj v svojih okoljih rešujejo osebnostne in socialne stiske ranljivih skupin prebivalstva, blažijo osamljenost, socialno izključenost, pomagajo starejšim, invalidnim, onemoglim ter otrokom. Večina izmed njih je bila v letih svojega prostovoljnega udejstvovanja v Rdečem križu dejavna pri vodenju krajevnih organizacij ali je sodelovala v organih območnega združenja. Svojo prizadevnost, požrtvovalnost in solidarnost so izkazali z obiski starejših, onemoglih in invalidnih občanov, pripravi raznih dobrodelnih akcij, srečanj starejših, novoletnih ustvarjalnih delavnic ter drugih drobtinicah dobrodelnosti, ki bodrijo ljudi v stiski.

 

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.