Evropska pomoč v hrani spet šele konec leta

Podobno kot v letu 2014  nam tudi letos primanjkuje hrane za  družine in posameznike, ki zaradi majhnih lastnih dohodkov potrebujejo pomoč humanitarnih organizacij. RKS-Območno združenje Šmarje pri Jelšah je   nazadnje živila razdeljevalo januarja letos, in sicer živila iz  Sklada  za evropsko pomoč za leto 2014 ki je do prejemnikov prispevala skoraj z enoletno zamudo..  Zaradi novih predpisov so postopki za nabavo živil trajali skoraj vse leto. Pričakovali smo,  da bomo letos evropsko pomoč (ki jo s 15 odstotki vrednosti sofinancira tudi naša država) prejeli že aprila ali vsaj maja, saj za dobavo  posameznih živil ne bi smelo biti  nobenih ovir. Toda  očitno tudi letos živil iz evropskega sklada ne bo pred koncem leta. Po zadnjih informacijah jih bomo v najboljšem primeru prejeli oktobra.  Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je namreč šele ta mesec objavilo razpis za izbiro humanitarnih organizacij, ki jim bo zaupalo razdeljevanje hrane. Šele konec poletja pa bo objavljen razpis za izbiro dobaviteljev posameznih živil.  Razlogov za letošnjo zamudo ne poznamo,  vsekakor pa je to neodgovorno do revnih ljudi, in tudi do humanitarnih organizacij, saj smo pogosto v zadregi, ko ljudje povprašujejo po hrani. Poleg tega je evropske pomoči v hrani vsako leto manj.

Rdeči križ bo vrzel nekoliko izpolnil s prehranskimi paketi. Naše območno združenje bo junija prejelo 400 paketov in predvidoma septembra še nekaj čez 200. To je le krpanje lukenj, saj paketi ne bodo zadostovali niti za polovico družin, ki so upravičene do humanitarne pomoči. Tako je veliko užaljenih, ki krivdo za to, da niso prejeli paketa, pripišejo nič krivim prostovoljcem. Poleg tega vsebina paketa zadostuje le za nekaj dni.  Osnovna živila (moka, olje, riž, mleko) tudi kupujemo, saj se pojavljajo novi prosilci, med rednimi prejemniki hrane pa je veliko takih, ki nimajo niti 200,00 € prihodkov.

RKS - Območno združenje Šmarje pri Jelšah ima svoje košare v Mercatorju in Sparu v Šmarju pri Jelšah. Iz stvari, ki jih podarijo kupci, lahko vsak mesec oblikujemo nekaj malega paketov. Vse, ki so za družine in posameznike v socialni stiski pripravljeni prispevati kakšen evro, lahko to storijo tako, da v omenjenih  marketih kupljeno živilo ali higienske potrebščine odložijo v košaro z znakom Rdečega križa. Košare so pri izhodu.  

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.