RKS - OZ Šmarje pri Jelšah pomaga migrantom

Od začetka meseca oktobra tudi RKS-OZ Šmarje pri Jelšah aktivno sodeluje pri sprejemu in oskrbi beguncev v Sloveniji. Na območju našega območnega združenja sta vstopni točki v Imenem (odslej v Bistrici ob Sotli) in Dobovcu, kjer prihaja tudi do 600 migrantov dnevno. Prostovoljke Rdečega križa v sodelovanju s Karitasom in civilno zaščito migrante med čakanjem na popis in nadaljnjo premestitvijo oskrbijo s toplim čajem, razdelijo jim hrano, vodo, topla oblačila in obutev ter higienske potrebščine. Na mejnem prehodu Dobovec sodelujejo prostovoljke iz KORK Dobovec, Donačka Gora in Rogatec, v Imenem pa prostovoljke iz KORK Podčetrtek. Na obeh mejnih prehodih je pomoč naših prostovoljk na voljo vse dokler mejnega prehoda migranti ne zapustijo.

Na RKS- OZ Šmarje pri Jelšah smo se na begunski val sprva odzvali z zbiralno akcijo materialnih dobrin pretekli mesec. Odziv s strani prebivalstva je bil zelo dober, saj se je naše skladišče napolnilo z oblačili, obutvijo, odejami in drugimi materialnimi potrebščinami, ki jih razdeljujemo med migrante. Prav tako sodelujemo pri aktivnostih namestitvenega centra v Celju, kjer naša ekipa prve pomoči nudi nujno zdravstveno oskrbo tako v nočnem kot tudi v dnevnem terminu, prostovoljke pa so sodelovale pri razdeljevanju hrane in oblačil.

Begunski val še ne pojenja. Pred nami so vse bolj mrzli dnevi in vemo, da bo zato stiska migrantov pod milim nebom še toliko hujša. Naše prostovoljke so na terenu tudi do 10 ur dnevno, a kljub trudu prevečkrat naletijo na očitke, ki si jih po vsem opravljenem delu nikakor ne zaslužijo. Četudi skozi naše območje prehajajo ljudje iz druge kulture in religije, je naša dolžnost, da jih sprejmemo kot ljudi in jim v stiski tudi pomagamo človeško.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.